sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Valosäde-ehdokas: Pekka Pitkänen / Kleine Monster / Zodiak

Pekka Pitkäsen valosuunnittelu Jenni Kivelän Kleine Monster -esitykseen Pannuhallissa luo surullisen kauniin maailman. Valosuunnittelu on humoristinen ja moniulotteinen – loisteputkien kehystämä ja pehmolelujen täyttämä areena saa jatkuvasti uusia tilallisia ja ajallisia kerrostumia Pitkäsen taitavan valoajattelun myötä.

Lisää teoksesta:
http://www.zodiak.fi/kalenteri/kleine-monster

Valosäde-ehdokas: Max Wikström / Pohjalla / Kansallisteatteri

Max Wikströmin valosuunnittelu Maxim Gorkin Pohjalla-näytelmään Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä on todellinen taidonnäyte: kokonaisvaltainen, yksityiskohtiaan myöten hallittu, esteettisesti taidokas ja tarkka orkestrointi, joka hengittää upeasti yhdessä koko taiteellisen ensemblen ja eri osa-alueiden kanssa luoden tiheää rytmiä ja dynamiikkaa raa'an kauniiseen näyttämökuvaan.

Lue lisää esityksestä:
http://www.hs.fi/arviot/teatteri/a1417709467932

Äänisäde-ehdokas: Hannu Hauta-aho / Oikeusjuttu

Hannu Hauta-ahon äänisuunnittelu irroittautuu taustatekijästä roolihenkilöiksi, lavastukseksi ja vähänäyttelijäisen mutta moniroolisen esityksen rytmityksen selkärangaksi. Hauta-aho saa henkiin tuhkakupinomaisen, kuoleman kourissa korisevan asianajajan, ihon kylmille väreille nostattavan tuomioistuimen, navigaattorin ja liitetiedostoja kammoksuvan sähköisen järjestelmän. Äänisuunnittelu pallottelee nautinnollisesti esityksen muiden elementtien kanssa, eikä kokonaisuutta voi edes kuvitella ilman sitä. 

Lisää tietoa:
http://www.jurkka.fi/index.php?k=225075

Valosäde-ehdokas: Meri Ekola / Paper Piece / Zodiak

Meri Ekolan valosuunnittelu on rytmiltään poikkeuksellinen. Se ei seuraa näyttämön tapahtumia yksi yhteen, vaan muodostaa teokseen oman sävelkulkunsa. Valon melodia kohtaa muut elementit unisonossa ajoittain, mutta myös sen polveilu omassa tahdissaan vahvistaa teoksen kokonaisuutta hajottamisen sijaan ja korostaa sen ajattomuutta ja epänarratiivisuutta. En ole aiemmin nähnyt näin vahvasti ja tyylillä valon dynamiikan perinteitä kyseenalaistavaa valosuunnitelmaa.

Lisää teoksesta:
http://www.zodiak.fi/kalenteri/paper-piece

Valosäde-ehdokas: Joonas Tikkanen / Wunderbar!

Helsingin Juhlaviikoilla esitetyssä Wunderbar!-pienoisoopperassa oli Joonas Tikkasen hieno valo- ja videosuunnittelu. Valo oli raikasta, kontrastista. Se ammensi sekä show- että näyttämövalon maailmoista, ja sopi teoksen kokonaisestetiikkaan. Videosuunnittelu eli koko ajan mukana usealla kuvapinnalla, materiaali oli kollaasinomaista: kerrostettua nostalgiaa, lähikuvia, nykykuvastoa. Video oli myös tärkeä informatiivinen ja kerronnallinen elementti teoksessa.

Lisää teoksesta:
http://taite.fi/wunderbar/
http://yle.fi/uutiset/pienoisoopperassa_kaytetaan_videomateriaalia_ja_tehdaan_aikamatka_vuoteen_1989/8248403
http://joonastikkanen.com/JoonasTikkanen/Portfolio/Sivut/Wunderbar%21.html

Valosäde-ehdokas: Jenni Pystynen / Katoamisia / Maija Nurmio & Co.

Valaistus ja videosuunnittelu yhdessä loivat visuaalista kerrontaa, joka rakensi emotionaalisesti voimakkaalle esitykselle sopivan ympäristön. Valaistus oli kaunis ja hienovarainen, mutta samalla voimakas ja ekspressiivinen. Videoprojisoinnit olivat luonteva osa valon käyttöä. Niiden avulla Pystynen loi aistiharhanomaisia leijuvia kuvia.
Suunnittelu oli kekseliäs, jopa oivaltava, ja siitä näkyi vankka ammattitaito ja kyky luoda visuaalisesti voimakas kokonaisuus olemassa olevia resursseja sisältölähtöisesti soveltaen.

Lisätietoa:
http://www.maijanurmio.com/work.php?articleID=33
http://www.o-jee.com/#/katoamisia/

lauantai 30. tammikuuta 2016

Äänisäde-ehdokas: Pauli Riiikonen / Sotilaspoika / Lappeenrannan kaupunginteatteri

Ääni oli esityksessä elävä vastanäyttelijä ja impulssien antaja. Äänellä luotiin kuva näyttelijän ulkoisesta ja sisäisestä maailmasta. Hyvin rytmitettyä ja rikasta.

Lisätietoa:
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1452658508383
http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/sotilaspoika/
http://demokraatti.fi/universaali-sotilas/

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Valosäde-ehdokas: Kristian Palmu / Divine / Zodiak


Valosuunnittelija Kristian Palmu luo Divinessä näyttämölle kokonaisvaltaisia, värikkäitä ja happoisen huikeita tiloja. Älykäs ja kaunis valo- ja videosuunnittelu on erottamaton osa koko esityksen sisältöä, kontekstualisoiden sen new agen maisemiin ja taajuudelle. Tilat luovat heijastuksia ja liukuvat toisiinsa, muuttaen kohtausten tunnelmia koomisista esoteerisiksi, jälleen vakaviksi ja hetkessä taas vaikkapa karaoken taustavideoihin viittaaviksi.

Lisää teoksesta:

Äänisäde-ehdokas: Ilpo Heikkinen / Neverland / Kiasma-teatteri


Neverland on seminaari Michael Jacksonin elämäntyön merkityksestä ja sen uudelleenarvioinnista. Yleisö istuu Kiasma-teatterin näyttämöllä ja esityksen alussa lähes kaikki työryhmän jäsenet luennoivat Jacksonista, eri näkökulmista. Neverland kuitenkin liukuu yhä enemmän kohti stadionkonsettia ja sen mittakaavaa. Heikkisen äänisuunnittelu saa katsojan kokemaan olevansa keskellä valtavaa stadionia. Heikkinen soittaa koko tilaa, kaarevat seinät resonoivat, eikä Michael Jacksonin musiikki ole koskaan kuulostanut näin hyvältä. Lopulta musiikki sulaa pitkäksi noise-jaksoksi. Musiikki on elimellinen osa esitystä sekä fanittaen Jacksonin tuotantoa että kommentoiden sitä.

Lisää esityksestä:

Valosäde-ehdokas: Raimo Salmi / Sugar / Tampereen Teatteri

Raimo Salmen valosuunnittelu Tampereen Teatterin Sugar-musikaaliin tukee teoksen lavastusta, musiikkia ja näyttämötapahtumia rohkealla otteella. Valoilla toteutetut mystiset ja värikkäät näyttämökuvat suorastaan kantavat katsojan musikaalitranssiin, joista paluuta ei ole. Raimo Salmen värien käyttö on erittäin rohkeaa ja nostaa Mikko Saastamoisen upean lavastuksen hehkumaan Tampereen Teatterin näyttämöllä. Nopeat valolliset leikkaukset ja valoiskujen tarkkuus rytmittävät teoksen kulkua miltein täydellisesti. Näyttämöusvan käyttö on maltillista ja taitavaa, tukien samalla kohtauksien miljöötä. Harvoin musikaalien valosuunnittelua näkee näin perusteellisella pieteetillä tehtynä.

Lisää esityksestä:

Äänisäde-ehdokas: Kasperi Laine / Jotain toista / Q-teatteri


Laineen äänisuunnittelu on siksi mainitsemisen arvoinen ja tärkeä työ, että se on erottamaton osa nopeasti etenevän ja tiuhaan ajassa ja paikassa kulkevan näytelmän rytmiä ja logiikkaa. Ääni kuljettaa esitystä äärimmäisen luontevasti ja tyylikkäästi, Laineen suunnittelu on persoonallista, mutta esitystä syvästi ymmärtävää ja sitä kaikin tavoin kannattelevaa. Laineen dramaturginen taju on ihailtavaa ja äänisuunnittelu paljastaa sen syvyyden.

Lisää esityksestä:

Äänisäde-ehdokas: Anssi Laiho / Poroporo

Anssi Laiho on luonut Poroporo-tanssiteatteriesitykseen äänisuunnittelun, joka on poikkeuksellisen nerokas. Suunnitelman lähtökohtana on näyttämölle rakennettu järjestelmä, jota äänisuunnittelija/-taiteilija ohjaa liikkuessaan lavalla ja yleisössä. Laiho tuottaa/soittaa esityksen äänimateriaalin ja ajaa esityksen äänet lavalla livenä, yleisöltä näkymättömissä olevien kontaktimikrofonien avulla, joita on sijoitettu eri puolille näyttämöä. Soolotanssiesitys muuttuukin äänisuunnitelman ansiosta tanssijan ja äänitaiteilijan koskettavaksi duetoksi.

Esityksen äänimateriaali koostuu lähes täysin livenä soitetusta musiikista, improvisoidusta puheesta, laulusta sekä synteeseistä jotka toimivat itsenäisinä generatiivisen musiikin periaatteen mukaan toimivina, esityksen sisällä elävinä ”ääniolentoina”. Esityksen äänisuunnittelu on niin hyvin nivoutunut esityksen muihin elementteihin, että siitä voidaankin sanoa että äänisuunnittelija ”soittaa teatteria livenä”.

Esityksen äänenlaatu on huikea.

Lisää teoksesta:


torstai 14. tammikuuta 2016

Ehdota SÄDE-palkintoa vuoden 2015 teoksista!

EHDOTA!
Lähetä ehdotuksesi tammikuun 2016 loppuun mennessä osoitteeseen:
sadepalkinto(at)gmail.com

Teoksen tulee olla saanut ensi-iltansa aikavälillä marraskuu 2014–joulukuu 2015.
Rajoituksia: kahden viime vuoden voittajat eivätkä Säde-palkinnosta päättävät voi olla ehdolla. Sama esitys ei voi olla ehdolla kahtena vuonna.
Mainitse ehdotuksessasi suunnittelijan/esityksen/teatterin nimi, ehdokkuuden kategoria, antamasi arvosana (1–5), perustelut ja oma nimesi sekä temeläinen liitto johon kuulut.

Arvosteluskaala on 1–5.
Nyrkkisääntönä määrittelyt: 1 = perussetti, 2 = hyvä, 3 = hieno, 4 = loistava, 5 = poikkeuksellista nerokkuutta.
Arvosanat 4 ja 5 täytyy perustella, numero 5 niin, että perustelusta ilmenee, miksi kyseisen suunnitelman pitäisi jäädä esitystaiteen historiaan.

Perusteluissa voi keskittyä kysymyksiin:
• Onko suunnittelu persoonallinen, yllättävä, oivaltava?• Tuoko se jotain uutta valo/ääni/videosuunnittelun keskusteluun?• Onko se erottamaton osa kokonaisuutta, vuoropuhelussa esityksen muiden osa-alueiden kanssa?• Nostaako se omalta osaltaan esityksen tasoa?

ÄÄNESTÄ!Lista ehdokkaista julkaistaan äänestysajan päätyttyä Säde-blogissa http://sadepalkinto.blogspot.fi sekä SVÄV:n Facebook-sivulla.
Äänestä suosikkiasi (perustelujen kera) pe 12.2.2016 mennessä sähköpostilla osoitteeseen:sadepalkinto(at)gmail.com