maanantai 18. tammikuuta 2010

Ehdokkaiden asettaminen

Säde-palkintoja on kolme: Valo-, Ääni- ja Videosäde.

Ehdotukset
Vuoden 2015 Säde-palkintoehdotukset tulee tehdä tammikuun 2016 loppuun mennessä. Vuoden 2015 ehdokkaiden ehdotustakaraja on vuoden loppu.

Palkintojen saajia voivat ehdottaa kaikki Temen jäsenet. Ehdotuksia voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen sadepalkinto(AT)gmail.com.

Ehdotukset on perusteltava ja perustelujen on vastattava äänestyksen arvosanojen 4 tai 5 vaatimuksia. Perusteluissa kannattaa keskittyä kysymyksiin:
• Onko suunnittelu persoonallinen, yllättävä, oivaltava?
• Tuoko se jotain uutta valo/ääni/videosuunnittelun keskusteluun?
• Onko se erottamaton osa kokonaisuutta, vuoropuhelussa esityksen muiden osa-alueiden kanssa?
• Nostaako se omalta osaltaan esityksen tasoa?

Ehdotettavan esityksen ensi-illan tulee olla välillä marraskuu 2014–joulukuu 2015. Marras–joulukuun esitykset voivat olla siis ehdolla sekä kuluvana että seuraavana vuonna, mutta sama esitys ei voi olla ehdolla kahta kertaa.

Mainitse ehdotuksessasi:
- suunnittelijan nimi
- esityksen nimi
- teatterin nimi
- ehdokkuuden kategoria (valo/ääni/video)
- antamasi arvosana (ei alle 4)
- perustelut
- oma nimesi (jos ei tule selville muutenkin) sekä liitto, johon kuulut

Rajoituksia
- Kahden viime vuoden voittajat eivät voi olla ehdolla
- Säde-raadin jäsenet eivät voi olla ehdolla

Valinta
SVÄV:n hallitus päättää yhdessä Säde-edustajien kanssa palkintojen saajat vuoden 2016 helmikuussa. Pääosviittana on arvosanojen keskiarvot, mutta raati voi hyvin perustein myös poiketa niistä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuvat ja ääninäytteet olis mahtava saada ehdokkuusjulistusten oheen. Teattereiden, oopperan ja muiden laitosten promokuvat on useimmiten suht kökköjä ja käsitys visuaalistilallisesta puolesta jää hämäräksi. Äänisämplejäkin olisi helppo upottaa mukaan. Mahtaisiko tämä onnistua, arvon raati?
Terveisin Iloinen Äänestäjä

Säde-raati kirjoitti...

Säde-äänestyksen ideana on, että pisteitä annetaan vain niistä esityksistä, jotka on itse nähty.

Valo-, ääni- ja kuvasuunnittelu ovat kokonaisuuksia, joista on vaikeaa saada totuudenmukaista kuvaa näytteillä. Ne eivät tallenna kokonaisrytmiä, dramaturgista kaarta tai suhdetta muihin näyttämön elementteihin. Usein saatavilla oleva (kuva)materiaali on best of -tyyppistä, joka voi antaa hyvinkin erilaisen kuvan esityksestä kuin sen näkeminen kokonaan.

Koko esityksen tallenteessa harvoin pystytään kuvaamaan samanaikaisesti sekä näyttämön visuaalista kokonaisuutta että että sen yksityiskohtaisiakin tapahtumia, jotka taas katsojana paikan päällä on helppo havainnoida. Myös tilallisuus on ongelma, varsinkin äänisuunnittelussa. Valoja ja kuvaa ei nykylaitteilla pystytä tallentamaan luotettavasti, ja ääni tallentuu parhaimmillaankin soundtrackina, ei tilallisena elementtinä.

Siksi olemme jättäneet näytteet laittamatta, kunnes tekniikka kehittyy niin hyväksi, että esitysten tallenteet ovat edes melkein tasa-arvoisia niiden livenä näkemisen kanssa. Toivottavasti se tapahtuu pian!

Anonyymi kirjoitti...

Kannatan näytteitä, kuvia ja videoita! Vaikka niiden avulla ei kykenekään arvioimaan kokonaista esitystä, pystyy niiden avulla palaamaan esitysten äänellis-visuaalisiin maailmoihin. Hyvät dokumentit usein myös tiivistävät ääni/valo/kuvasuunnittelijan ajatuksia ja nostavat niistä uusia puolia tarkastelun alle. Tämä voisi jopa kehittää alalla käytävää keskustelua!

Vaikka nämä suunnittelun alat ovatkin kokonaisuuksia, kokonaisuudetkin muodostuvat osista. Osia tarkastelemalla voi arvioida muitakin hyvän suunnittelun elementtejä kuin yllä mainitut dramaturgiset kaaret ja suhteet muihin elementteihin. Esimerkiksi näytteistä voisi tarkastella designia, kompositiota ja niiden sisäistä rytmiä. Esityksiä ja niiden elementtejä pitäisi pystyä tarkastelemaan myös omillaan, eritoten siksi että alalta puuttuu siihen tarvittava retoriikka.

Tiivistäen, esitysten näytteet tuskin veisivät mitään pois esityksen jo katsoneilta, mutta saattaisivat tuoda keskusteluun paljon lisää.

Säde-raati kirjoitti...

Esityksen jo nähneille tallennemateriaali voi tosiaan olla hyvä muistutus, vaikkei se missään nimessä korvaa itse koettua esitystä.

Raati siis pyytää tästedes esitysten julkista materiaalia linkitettäväksi blogin sivuilta. Useinkaan tällaista materiaalia ei tosin pressikuvia lukuunottamatta ole, mutta toivotaan parasta.

Esitysdokumenttien perusteella ei siis edelleenkään saa arvostella Säde-ehdokkaita, vaan pisteitä voi antaa vain itse näkemästään esityksestä.