sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Vuoden 2014 Säde-palkinnot

Vuoden 2014 kauden Säde-palkinnot saavat:

Videosäde 2014
Joona Pettersson: Talvisirkus Uni
Tanssiteatteri Hurjaruuth
Ohjaus: Arja Pettersson
Ensi-ilta: 6.11.2014

Joona Petterssonin videosuunnittelun surrealistinen kuvallinen ilmaisu toi Talvisirkuksen perinteeseen uuden, ajoittain humoristisen ja iloisesti yllättävän tason. Pyöreä toistuva muoto sekä projisointipinnoissa että kuvamateriaaleissa teki videoiden ilmeestä linjakkaan. Video rytmitti esitystä ja kokosi sen elementit visuaalisesti yhteen. Esityksen uni-teema lunastettiin videoilmaisussa kiitettävästi.


Valosäde 2014
Jani-Matti Salo: Ihanat ihmiset
Q-teatteri
Ohjaus: Antti Hietala
Ensi-ilta: 18.9.2014

Jani-Matti Salon tila-valo-ratkaisu esitykseen Ihanat ihmiset oli todella tyylikäs ja toimiva. Valosuunnitelma oli harvinaisen ilmava, hengittävä ja pelkistetyssä kliinisyydessään osuva. Tarkat leikkaukset ja siirtymät loivat dramaturgiaa ja rakensivat kokonaisuutta täydellisesti. Videota käytettiin taiten ja hienoeleisesti valon jatkeena. Harkituista elementeistä otettiin kaikki irti, silti pysyen yhtenäisessä estetiikassa.


Äänisäde 2014
Johanna Storm: Kuningas kuolee
Kansallisteatteri
Ohjaus: Minna Leino
Ensi-ilta 4.12.2013

Kuningas kuolee on vaikuttava klassikkototeutus ja kokonaistaideteos. Sen jokainen osa-alue on herkässä symbioosissa, toisiaan kuunnellen. Johanna Stormin äänisuunnittelu on herkkä, elimellinen osa tätä kokonaisuutta. Äänisuunnittelun tehtävä on esityksessä perinteisen hienovarainen, mutta sen keinot raikkaita, persoonallisia ja moderneja. Kerroksellinen äänimaailma luo tunnelmaa suorien vihjeiden lisäksi assosiaatioilla. Äänisuunnittelu on vahvan tilallista ja sisällöllisesti oivaltavaa.


Lisäksi jaettiin Erikoissädepalkinto  
Hajusäde
Anni Klein & Jarkko Partanen + työryhmä: Dirty dancing 
Zodiak 2014
Ensi-ilta 24.10.2014

Ainutlaatuisen teoskonseptin erottamaton osa on mämmin ja piimän eltaantunut mutta taatusti jokaisen katsojan tunnemuistiin syvälle painuva lemu. "...Tanssijat nauttivat avoimesti toiminnastaan, josta näin tulee rooleista ja kerronnasta riisuttu kehotapahtuma. Hapanmaidon etova haju katkoo rattoa... Näyttämöllä on pilattu jotain jokapäiväistä, siellä todella elää lopun löyhkä...." (Niko Hallikainen, Teatteri & tanssi 6 / 2014) 


Salo, Storm, Pettersson

Ei kommentteja: