torstai 15. marraskuuta 2012

Valo-Säde-ehdokas: Minna Tiikkainen: Grind

Teos on huikea. Kokonaisuus on rakennettu hyvin yksinkertaisilla elementeillä ja visuaalisuus pelaa pitkälle intensiteettien vaihteluiden sekä totaalisen pimeyden kanssa. Kolmen hengen työryhmä on saanut liikkeen, valon ja äänen ilmaisuvoimiin poikkeuksellista saumattomuutta ja esitys on kokemuksena transsitila. Se iskee suoraan ytimeen ja luo omalakisensa maailman, joka kiehtoo ja lumoaa. Näköaistin kanssa leikitään nerokkaasti, harhautetaan ja luodaan hämmentäviä jälkikuvia sekä silmille että mielelle. Valo on jatkuvassa liikkeessä, vaikka liikkuvia valonheittimiä ei käytetä - se ikään kuin värisee läpi teoksen. Valo-operointi elää teoksen mukana hyvin elävänä osana. Työskentely on äärimmäisen tarkkaa ja lopputulos on sekä visuaalisesti että rytmillisesti tyylikäs.

Lisätietoja esityksestä teoksen koreografin Jefta van Dintherin sivuilta.

6 kommenttia:

Pietu Pietiäinen kirjoitti...

Tää oli ihan parasta ikinä. Totaalista taidetta. Silmistä valu kyyneleitä melkein koko ajan kun oli niin hienoo.
Olen sanaton.

Anonyymi kirjoitti...

"Annan tinkimättömät 5 pistettä Minna Tiikkaisen valosuunnittelulle Grind- esityksessä siksi, että jos jotain luulin valosta aikaisemmin tietäneeni, niin enpä tainnut vielä paljoa tietääkään. Hämmennys ja ihastus katsomiskokemuksen jälkeen ja sen aikana oli aitoa."

Anonyymi kirjoitti...

Hieno, omaehtoinen valosuunnittelu! Näyttävää sinällään pienillä keinoilla taiten ja hallitusti!

Anonyymi kirjoitti...

Teos oli poikkeuksellisen hieno. Kaikki esiintyvät elementit; ihminen, valo ja ääni olivat hitsautuneessa vuorovaikutuksessa ja tasa-arvoisina sisällöntekijöinä. Ennennäkemätön ja täysin omanlaisensa esitys.

Anonyymi kirjoitti...

Grind on täysin valovetoinen esitys ja sellaisena täydellinen, oivaltava ja väkevä. Teoksessa Tiikkainen ei manipuloi vain valoa, tilaa ja esiintyjää vaan ennen kaikkea katsojan näköaistia. Silmiin sattui mutten uskaltanut edes räpytellä, etten olisi missannut hetkeäkään. Väkivaltaa silmille, mutta silti täysi nautinto. Jos valo voi olla noisea, tämä on juuri sitä!

Anonyymi kirjoitti...

Huikean hieno!