sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Säde-palkinnot 2011

Vuoden 2011 Säde-palkinnot on julkistettu Thalia-gaalassa 11.3.2012. Palkinnot saavat:

Kuva-Säde

Ville Seppänen: Broken Heart Story
Q-teatteri, ohjaus Saara Turunen

Tyylikäs livekamerankäyttö, yllättävät kuvakulmat, tarkat kompositiot ja vahva läsnäolo tekevät kuvasuunnittelusta erottamattoman osan kokonaistaideteosta. Broken Heart Story on tarkasti rytmitetty tilan, tekniikan ja esiintyjien runollinen kollaasi, jonka omaleimaisessa kerrontatavassa video moninkertaistaa tilaa ja näkökulmia.

Valo-Säde
Heikki Paasonen: Meidän sosiaalidemokraattiset kehomme
Zodiak – Uuden tanssin keskus, koreografia Maija Hirvanen

Heikki Paasosen valoissa ei ole mitään turhaa. Tilan varma, mutta yksinkertaisen eleetön haltuunotto ja tarkan pelkistetty valodramaturgia luovat esitykselle karunkauniin maailman, jossa näyttävätkin kohtaukset on toteutettu tyylillä ja pienillä keinoilla. Valot ovat sekä tunnistettavaa, tinkimätöntä Paasosta, että esitystä kannattelevaa yhteistä estetiikkaa.

Ääni-Säde
Jori Tossavainen: Bruce Willis Saves the World
Tutkivan teatterityön keskus, ohjaus Riko Saatsi

Häpeilemättömän elokuvallinen, kliseillä ja efekteillä leikkivä äänidramaturgia sitoo esityksen saumattomasti yhteen. Akustista, näyttämöllä tuotettua ja siitä prosessoitua ääntä käyttävä, monikerroksinen ja runsas äänimaailma herättää staattisetkin kohtaukset eloon aiheuttamatta kuitenkaan yleisössä ääniähkyä. Ja välillä uskalletaan myös olla ihan hiljaa. Jos esityksestä poistettaisiin ääni, lähtisi siitä myös sielu.

Ei kommentteja: